Toen ik nog geen kind had, zei ik altijd heel stoer dat ik gewoon zou blijven reizen zoals ik deed. Hup, baby mee naar Bali of Thailand. 10 uur vliegen? Wat maakt het uit. Maar nu ik een kind heb (Olivier is 15 maanden) merk ik toch dat vliegen met hem minder gemakkelijk gaat dan ik dacht. In juni vlogen we naar Pisa. Slechts twee uur. Maar die twee uur duurden voor mijn gevoel veel langer. Het was een constant gevecht van de kleine bezighouden, slokjes drinken geven tegen de oorpijn, zorgen dat hij niet ging huilen, hem duidelijk maken dat zijn riem om moest en dat hij niet kon lopen tijdens het opstijgen. Pfff.

En nu zitten we dus met het dilemma. We willen in het najaar weg met ons gezinnetje. Ik heb een super mooi huis op Tenerife gezien. Met zwembad en een klein speeltuintje voor Olivier. Echt zo mooi. Maar Tenerife is wel 5 uur vliegen. Vroeger dacht ik: dat is niks. Maar de gedachte aan 5 uur Olivier bezighouden, of erger nog: 5 uur lang een huilend kind en allemaal boze blikken van medepassagiers, maakt dat ik twijfel. Zal ik niet toch met hem naar Italië gaan? Want wat maakt het hem nu uit dat we helemaal naar Tenerife gaan? Hij vindt Italië ook prima. Als er maar een speeltuin is. Maar ik vind het wel een beetje stom van mezelf. Ik zou toch gewoon blijven reizen? Als globetrotter met kind. Ons kind zou een wereldburger worden. Maar de praktijk is toch anders. Gelukkig hebben we opa’s en oma’s doe af en toe een paar nachten oppassen zodat we samen de wereld kunnen ontdekken, maar komende vakantie wil ik met de kleine. Tenerife, Italië? 5 uur vliegen, 2 uur vliegen? Wat zal ik doen?

Ik heb al wel een lijstje met tips voor vliegen met kleine kinderen gemaakt. In theorie lijkt het dus goed te doen. Nu de praktijk nog.

– Laat je kind veel drinken. Vooral tijdens opstijgen en dalen. Dat helpt tegen oorpijn. (verschoon dan wel heel vaak de luier, want vriendlief zat tijdens het dalen ineens met een ondergeplaste broek. Oeps.)
– Neem veel speeltjes mee en geef je kind om de zoveel tijd iets nieuws.
– ‘Misbruik’ die ene stewardess die dol is op kinderen. Als zij een tijdje gekke bekken naar hem trekt en zijn aandacht steelt, is je kind mooi weer vijf minuten zoet.
– Hoewel ik geen fan ben van iPads voor kleine kinderen, doet een filmpje op de iPad wonderen. iPad is dus tijdelijk toegestaan bij ons. Alles om hem bezig te houden.
– Probeer een plekje rechts voorin te bemachtigen. Dan kun je je kind na het sein riemen los op de grond laten spelen zonder dat de mensen voor je last van hem hebben.
– Lopen, lopen, lopen. Heen en weer in het gangpad.
– Genoeg eten mee nemen. In het vliegtuig verkopen ze niet echt gezond kindvriendelijk eten. Rijstwafels, banaan en rozijntjes in je tas stoppen dus.

Iemand nog meer tips? En wat zouden jullie doen? Wel of niet ver vliegen met zo’n kleintje?