Naast een passie voor mooie hotels heb ik ook een voorliefde voor spelletjes spelen. Bordspellen, maar sinds kort ook Escape Rooms. Ken je dat fenomeen? Vast wel, tenzij je je de afgelopen twee jaar ondergronds verstopt hebt… ; ) In een Escape Room word je uitgedaagd om – door raadsels en spellen op te lossen  en goed samen te werken – binnen de tijd (meestal een uur) uit een ruimte te ontsnappen. De eerste Escape Room die ik betrad, was The Prison in Zwolle. Ik was super zenuwachtig, want op een of andere manier had ik het beeld dat het eng zou zijn. Dat bleek niet het geval. Spannend? Ja. Eng? Nee. Supergaaf? Jaaaa! En dus smaakte de eerste keer naar meer.

Botsing met Pacman

Afgelopen woensdag mocht ik samen met mijn vriend, een goede vriend en mijn lieve schoonzusje Escape Room Questomatica (voorheen Claustrophobia) in Amsterdam uitproberen. We kozen voor de Arcade Invasion kamer, een kamer met als thema jaren ’90 videogames. Vet! We werden door een mega enthousiaste dame ontvangen en na een korte uitleg opgesloten in een donkere ruimte. Onze missie: op zoek gaan naar de uitgang en binnen 60 minuten ontsnappen. Daarbij werden we gehinderd door geesten uit ons jaren ’90 verleden. Ik ga en mag niet te veel verklappen, maar bereid je voor op boze Pacman, Super Mario en zelfs een Ninja Turtle. En heel veel bliepjes en neon kleuren.

We won

Of we op tijd ontsnapt zijn? Jazeker! Onze tijd was 52 seconden. Prima score, toch? Nadat we weer buiten stonden, voelden we ons nog een tijdlang gedesoriënteerd. Wat doen die auto’s met die lampjes daar? Is het onderdeel van het spel? Nee grapje, maar we waren wel in een prettige adrenaline rush. En dat is juist zo gaaf aan een Escape Room. Even uit de werkelijkheid stappen en als team vol voor de winst gaan. Want je WILT gewoon binnen de tijd ontsnappen. Wat we opviel aan Arcade Invasion is dat hij heel anders is dan de Escape Rooms waar ik eerder ben geweest. Hier geen codes die je moet kraken om sloten te openen, maar eerder een lopend spel, dat gaat zoals het gaat. Maar dan wel in jouw tempo. En als dat te langzaam is, ben je af. Fail or Win. Net als bij een videogame.

Winning team

Escape Room Questomatica zit vlakbij het Scheepsvaartmuseum, op loopafstand van Amsterdam Centraal. Perfecte locatie dus. Naast de Arcade kamer hebben ze nog een kamer getiteld Wake Up. Goede reden voor ons om nog eens terug te komen dus, want ook nu smaakt het naar meer.

www.questomatica.nl