Meestal schrijf ik over mijn eigen ervaringen. Maar dit keer gaat mijn blog over de ervaringen van mijn vriend. Hij maakte een paar jaar geleden een rondreis door Marokko. Een van de hoogtepunten van zijn reis was het woestijndorp Merzouga.

Merzouga ligt aan de rand van de Sahara en is vaak het startpunt van een tocht door de Erg Chebbi zandduinen. Tegelijkertijd is Merzouga een eindpunt, want hier houdt de weg letterlijk op. Na Merzouga is er niets dan woestijn. Als je echt even helemaal weg wilt, is Merzouga the place to be. Het dorp lijkt wel uit zand opgetrokken. De huizen, die vaak op zandkastelen lijken, hebben dezelfde kleur als het zand. Eromheen is een soort oase, met groen en palmbomen. De bewoners, de touareg, een traditioneel nomadenvolk, zien er allemaal uit als charismatische prinsen, compleet met tulband. Hier verblijven lijkt alsof je echt even een sprookje van 1001 nacht binnenstapt. ’s Nachts zie je niets anders dan sterren: magisch. En een zonsopkomst in de woestijn is misschien nog wel magischer.

Wil je hier ook een keer verblijven? Dan wil je natuurlijk een passende, net zo sprookjesachtige, accommodatie. Uiteraard heb ik tips, dit keer zelfs twee.
De eerste is de riad waar mijn vriend Gijs heeft geslapen: Chez Julia. Een budget riad in Merzouga, gerund door de Duitse Julia. Haar riad is basic, maar goed. Met dromerige kamers, loungebanken, kleden aan de muur, waterpijpen en een dakterras vanaf waar je ’s avonds naar de sterren kunt kijken. Wat Gijs het meest is bijgebleven is het ontbijt: een omelet dat hij nog steeds thuis probeert na te maken.

ChezJulia37 ChezJulia34 ChezJulia19 ChezJulia17

De tweede riad, Kasbah Azalay Merzouga, is luxer. Met een zwembad, meerdere typen Marokkaans ingerichte kamers, van standaard tot luxe suites en ook weer een lekker dakterras. Ook hier weer een gebouw dat van buitenaf op een zandkasteel lijkt. Prachtig! Elke ochtend krijg je een lekker ontbijt op je dakterras. Vanuit het hotel organiseren ze kamelentochten en 4×4 excursies.

Kasbah-Azalay-Merzouga-Hotel-information-46 Kasbah-Azalay-Merzouga-Hotel-information-34 Kasbah-Azalay-Merzouga-Hotel-information-42 Kasbah-Azalay-Merzouga-Hotel-information-18

Best things: de sprookjesachtige sfeer en dat je hier midden in de natuur zit.
Prijs: ongeveer 30 euro per nacht voor de eerste locatie en 50 euro per nacht voor de tweede locatie.

Website en boeken:
Auberge Chez Julia
Kasbah Azalay Merzouga