Zet je verstand op nul en geniet van lome sitarmuziek, yoga en blootsvoets dansen op het strand. Koester je inner hippie en reis af naar een van deze relaxte boho bestemmingen.

Ubud – Bali

Ubud is een kunstenaarsstadje in het binnenland van Bali. Behalve lokale houtsnijwerkers vind je er veel levensgenieters, alternatief genezers en yogi’s. Komkommersap met tarwegras? Tuurlijk kun je dat hier krijgen. Mannen en vrouwen in sarongs en wijd zittende tops lopen met hun yogamatje over straat op weg naar een van de vele yogascholen in Ubud. Er hangt een bijzondere vibe in dit stadje. Iedereen is goedlachs en vriendelijk. Maar wat vooral bijzonder is, is de ligging. Ubud ligt naast het Monkey Forest, waar de aapjes zich tegoed doen aan bananen en aan lianen hangen. Aan de andere kant wordt Ubud omsloten door uitgestrekte rijstvelden. Het centrum van Ubud kenmerkt zich door de vele boetieks en restaurants, maar ook door spa’s, voetreflexologen en health bars. En natuurlijk zijn er volop prachtige tempels. Bali is grotendeels hindoeïstisch en er wordt meerdere keren per dag geofferd. Dat zorgt ervoor dat je voortdurend de heerlijke geur van wierook ruikt en op elke straathoek kleine offermandjes tegenkomt.

Best thing: na een yogales met je yogamat door het apenbos lopen en daarna een ijskoude lassi drinken terwijl je uitkijkt over de rijstvelden.
Je slaapt in: Swasti Eco Cottages

bali-bb-lovinah

 

Byron Bay – Australië

Byron Bay is de hippiehoofdstad van Australië. Als je het plaatsje binnenrijdt, word je verwelkomd door een bord met de tekst: Welcome to Byron Bay – Cheer up – Slow Down – Relax. De toon is gezet. Byron Bay is een charmant stadje dat exact voldoet aan de wensen van de moderne bohemiens: leuke winkeltjes met etnische producten, organic food en met-je-tenen-in-het-zand-barretjes waar Bob Marley uit de speakers schalt. Hoogbouw is er nauwelijks, wel zijn er veel houten huisjes, geverfd in allerlei kleuren en opgevrolijkt met mozaïek en windgongs. ’s Avonds laten straatmuzikanten en vuurspuwers zien wat ze kunnen. De meeste mensen zijn gekleed in wijde broeken en lopen op blote voeten. Maar niet alleen hippies zijn dol op Byron Bay. De prachtige kustlijn is ook geliefd bij surfers die met hun zongebruinde lichamen de hoge golven trotseren. ’s Avonds komen zij samen met de hippies en backpackers op het strand om te barbecueën of te picknicken en de zon te zien ondergaan.

Best thing: het gemak van Australië gecombineerd met de manier van leven van de hippies. Super relaxed dus.
Je slaapt in: Atlantic Byron Bay

Ibiza – Spanje

Wie denkt aan Ibiza, denkt waarschijnlijk aan hippies óf aan feesten. Je kunt Ibiza dan ook in tweeën delen: enerzijds is er het party en glitter & glamourgedeelte: de feesten, de loungeclubs en de dure jachten; anderzijds is er het rustige, ecologische en alternatieve Ibiza. Dit deel vind je vooral in het noorden, gekenmerkt door yoga, natuur, puur eten en kleine strandbarretjes. Hier zie je ook nog veel echte hippies, die in de jaren 70 naar Ibiza kwamen en zijn blijven hangen. Veel van hen staan met hun zelfgemaakte spullen op Las Dalias, dé hippiemarkt van het eiland. Maar ook hippieplaats Sant Joan heeft elke zondag een hippiemarkt, die overigens veel authentieker is dan het steeds commerciëler wordende Las Dalias. Op het strand van Benirràs wordt elke zondag een trommelconcert gehouden. Mensen komen samen en dansen en trommelen net zo lang tot de zon in zee zakt. En dan is er nog Es Vedra, de rots die volgens sommigen magische krachten bezit en vele vagebonden in de jaren 70 aantrok. Of de geruchten over Es Vedra kloppen? Ontdek het zelf! De een schijnt ‘het’ te voelen, de ander niet.

 

Best thing: Ibiza heeft alles wat je maar nodig hebt. Mooie stranden, een goede sfeer, zon, rust en ruimte, maar ook all the good party’s.
Je slaapt in: Los Enamorados

Dahab

Dahab – Egypte

Vergeet Sharm el Sheikh of Hurghada. Dahab is the place to be in Egypte. In Dahab is het of alles net even iets langzamer gaat dan in de rest van Egypte. Veel minder opdringerige straatverkopers en geen druk verkeer, maar gewoon een relaxed don’t-worry-be-happy-sfeertje. Bijna alle terrassen zijn in bedoeïenenstijl, met kussens en tapijten op de grond en lage loungetafels. ’s Avonds branden de fakkels op het strand en ruikt het naar appeltabak en kampvuren. Bob Marley en jaren 70 muziek zijn ook hier populairder dan pop of dance. Het is een prima plek om je dagenlang te vermaken. Lekker struinen in de kleine winkeltjes, bedoeïenendorp El Assalah ontdekken, eten op het strand en uiteraard wat duiken of snorkelen. Dahab is een van de mooiste plekken om te duiken. Dat komt onder andere door Blue Hole, een adembenemend stuk rif met blauwer-dan-blauw water en een kleurrijke onderwaterwereld.

Best thing: de terrassen zijn echt heel chill. De tapijten en kussens reiken zowat tot aan de zee. ’s Avonds kun je hier perfect sterren kijken, terwijl je achterover ligt in de kussens.
Je slaapt in: Bedouin Moon Hotel

Chefchaouen – Marokko

Vroeger was Marokko al populair bij hippies, vooral vanwege de goede hasj die rechtstreeks uit het Rifgebergte kwam. Nog steeds zijn er plaatsen in Marokko die love, peace and happiness uitstralen. Chefchaouen is er zo een. Dit sprookjesachtige plaatsje naast het Rifgebergte kenmerkt zich door de blauw met witte huizen. Het is alsof je door een ansichtkaart loopt. Echt bijna alles is blauw of wit. Er hangt een serene rust. De gekte die in Marrakech heerst, vind je hier niet. Wat wel: terrasjes waar mensen loom aan hun glas muntthee nippen, dakterrassen vol met loungekussens en hellende straatjes waarin de klanken van Afrikaanse drums weerklinken en de geur van sandelhout overheerst. Deze niets-moet-alles-mag-sfeer trekt natuurlijk bohemiens van over de hele wereld aan. En daarmee is Chefchaouen de hekkensluiter in dit rijtje.

Best thing: vanuit een van de mooie dakterrassen neerkijken op het dorpje, zodat je alleen maar blauw en wit ziet. Prachtig!
Je slaapt in: Casa Perleta

Chefchaouen

Ik schreef dit artikel ook voor Shine.